2012 nov De Muze

Vrijdag 16 en Zaterdag 17 november 2012 gaf gospelkoor Living Words twee concerten
Locatie: Muziektheater De Muze, te Noordwijk.
Foto’s van Jan Louis Fotografie. Klik HIER voor het PERSBERICHT

Onder leiding van dirigent Gerard van Duijn werd, met als thema ‘We sing until the whole world hears’ voor 2 uitverkochte zalen een breed en veelal bekend repertoire gebracht. Naast de, door Gerard gemaakte muziekbanden, werd de begeleiding ingevuld door Suzanne van Duijn (dwarsfluit), Marjolein Muresan (viool) en Bram Bonarius (electrische gitaar). Suus van der Nagel verzorgde het beeldmateriaal dat gedurende het concert mee liep. Eigentijds en pakkend filmmateriaal werd gecombineerd met de teksten.
Het koor begon de eerste set met ‘Will You be there‘ van Michael Jackson, gevolgd door ‘You are always there for me‘. Een mooie ballad met daarin een prachtige gitaarsolo van Bram. De gitarist in hart en nieren verzorgde op fraaie wijze de gitaarpartijen. Het lied gaf het gevoel van het koor weer; zij treden 20-25 keer per jaar op in de overtuiging dat God altijd bij hen is.
Na ‘Shackles‘ waar het koor het publiek goed los kreeg werd ‘Still haven’t found‘ van U2 gezongen.
De zaal zong volmondig mee, wat een sfeer!
Toen volgde ‘Woorden als wapens‘. Een strijdlied, waar het koor zingend en beeldend optrad. ‘Dit lied is voor hen, die stonden op de barricade en die hun longen uit hun lijf hebben geschreeuwd. Daarom vaak jong hun leven hebben moeten laten. Maar wie nooit iets zegt, die heeft misschien ook nooit geleefd’. Een pakkende tekst met daarbij een zeer indrukwekkende Powerpoint presentatie. De begeleiding van dwarsfluit en viool bekrachtigden de sfeer van het lied. Gepaste stilte volgde.
Na ‘When the Spirit of the Lord‘ en ‘Today I’ll give my heart to You‘, waar het publiek vanaf de beamer meezong, was het tijd voor een film. Gospelkoor Living Words bestaat 15 jaar en Suus maakte, ter gelegenheid hiervan een presentatie van foto’s, met op de achtergrond de muziek van ‘Here I am to worship’. Voor velen waren de foto’s herkenbaar en riep het iets van herinnering op.

Toen werd ‘Gonna be a lovely day‘ ingezet. Halverwege stapte Jeroen Zwaan uit het koor naar voren, om de rap op zich te nemen. Zeer verdienstelijk wist hij een wending aan het lied te geven door zijn rap en performance!

Bridge over troubled water‘ bleek een teamprestatie. In muziektheater De Muze vormde veelal niet alleen het koor op de bühne, maar ook het publiek, vanaf de stoelen onderdeel van het concert. De mooie meerstemmigheid van Living Words werd door het publiek moeiteloos aangevuld met de leadpartijen. Dit gold ook voor ‘Higher and higher‘ en, als laatste lied voor de pauze, ‘Oh happy day‘.
Expressief gebracht, zowel door het koor, als door Bram, die een mooie solo uit zijn gitaar toverde.

Na de pauze zette violiste Marjolein Muresan, na het openen van het gordijn, de strijkstok op haar snaren. Zonder verdere begeleiding klonken de eerste melodieën van ‘Turn your eyes upon Jesus‘. Uiteindelijk zette het koor dit lied in. Een kort, maar warm en prachtig lied, door piano en viool vervolgens klein afgesloten.

Toen was het de beurt aan ‘Hide me now‘. Een opwekking, met een hele mooie melodie en tekst.
‘Jesus, You are King over the flood. I will be still, know You are God!’   De beelden op de beamer waren indrukwekkend. Zo ook de dwarsfluitpartij van Suzanne van Duijn, die, net als Marjolein, gedurende het hele concert de liedjes, dan weer warm, dan weer ritmisch inkleurde.

Het themalied: ‘We sing until the whole World hears‘. Een ‘rocker’, van Casting Crowns, met een belangrijke rol voor Bram. Vanaf gitaar, wist hij, samen met het koor, het lied naar grote hoogte te brengen. Een expressief lied, vol overgave gebracht!

Het publiek kon tijdens I will follow Him genieten van een film uit Sisteract. Het nonnenkoor, onder leiding van Sister Mary Clarence (Woopi Goldberg) zong perfect getimed in het ritme mee met koor en publiek. Susan gaf met deze film een heel speciaal tintje aan dit concert.

One love (reggae van Bob Marley) en Ain’t no mountain high enough volgde. Er was weinig ruimte om stil te zitten.

Dat was anders bij ‘Something inside so strong‘. Een indrukwekkend lied, op mooie wijze gebracht door koor, Gerard en instrumentalisten. De tekst zegt iets over de innerlijke kracht van mensen, om ondanks grote tegenwerking, toch hun doel te willen bereiken. De dwarsfluit en vioolpartijen, in de refreinen, typeerden daaroverheen de breekbaarheid, de angst van de mensen. De gitaarsolo van Bram straalde de innerlijke kracht uit! Een prachtige mix, met daarbij de beelden van Suus, die een heel indrukwekkende weergave van dit onderwerp kenden. Het publiek, luisterde stil naar dit lied.
‘The more you refuse to hear my voice, the louder I will sing!’.

Na ‘Knew You were waiting‘, volgde ‘You’ve got a friend‘.
Soms had het niet misstaan, wanneer het publiek op de bühne was gaan staan en het koor was gaan zitten. Dit lied kende aan het einde een mooie boodschap in de powerpoint: ‘De enige manier om een vriend te hebben, is door er zelf één te zijn’.

Nog één liedje van Casting Crowns volgde. ‘O, glorious day‘.
Gerard nam, samen met het koor, het refrein met het publiek door, die dit heel snel en mooi oppakte.
‘Living, He loved me. Dying, He saved me. Buried, He carried my sins far away. Rising, He justified. Freely forever. One day He’s is coming, Oh, glorious day!’
Een prachtige melodie!

Tijd‘, een eigen liedje van het koor, werd opnieuw de afsluiter van beide concerten.
Nog één keer was er de ruimte voor gospelkoor Living Words, Gerard, Suzanne, Marjolein, Bram en Suus, om het publiek iets moois te brengen. Tijdens de solo aan het einde, waar Gerard het publiek bedankte, volgde een warm applaus. Het gordijn ging dicht, maar het publiek leek daar dwars doorheen te kijken!
De gordijnen gingen nog één keer open en de eerste klanken van ‘You’ll never walk alone‘ werden hoorbaar. Dezelfde boodschap, als waar we mee begonnen (‘You are always there for me’).
Het werd een waardige afsluiter, waar het publiek, staand en soms met verlichte mobieltjes in hun hand, volmondig meezong. Daarna bleven de gordijnen gesloten.